Pięciu nauczycieli z branży hot/gastro z ZSOiZ w Mońkach oraz z Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums wyjechało do Walencji w ramach projektu Gastro Waste, na szkolenie związane ze zrównoważoną produkcją i konsumpcją żywności oraz realnych zmianach, jakie jesteśmy w stanie wprowadzić w tym zakresie, zarówno w szkołach, jak i w naszym codziennym życiu .
Na szkoleniu uczestnicy poznali podstawy zrównoważonej kuchni oraz co oznacza gotować z sezonowych i lokalnych produktów Nauczyli się również wielu hiszpańskich przepisów kulinarnych opartych na zasadach zrównoważonego gotowania, m.in. jak robi się horchatę - tradycyjny, walencjański napój z mleka roślinnego z cyperus esculentus (cibora jadalna)
Projekt Gastro Waste to także okazja do wymiany doświadczeń i poznania praktyki zawodowej w krajach UE. Dziękujemy naszemu partnerowi z Hiszpanii Educaprojects za organizację szkolenia.